Geen producten (0)

IJZERSTERK

Bij koffie draait het niet alleen om smaak, maar ook om ambacht, herkomst, kwaliteit, eerlijke handel en duurzaamheid. Een verhaal dat IJzersterk graag deelt met iedere koffiedrinker. IJZERSTERK wordt geleverd aan koffiebars, restaurants, kantoren en hotels die graag consistente, hoogwaardige koffie serveren. Om een goede koffie te zetten, biedt IJZERSTERK meer dan koffiebonen.

WAAROM KOFFIE IJZERSTERK?

Koffie is te goedkoop. Veel te goedkoop, ook mét een keurmerk. Te goedkoop voor een degelijk bestaan van boeren en al helemaal te goedkoop om serieus in klimaat en biodiversiteit te investeren bij de productie. De huidige keurmerken gaan daar weinig aan veranderen. Daarnaast is Koffieroest al meer dan 140 jaar de gevaarlijkste bedreiging voor Arabica koffie. Koffieroest is een schimmel die de bladeren van de koffieplanten aantast waardoor de planten langzaam doodgaan. Deze niet seizoensgebonden schadelijke ziekte kan zich gemakkelijk via de lucht verspreiden en daardoor in korte tijd grote gebieden infecteren. Dit maakt de ziekte erg onvoorspelbaar.

Een eerlijke prijs is dan ook een prijs waar de boer een goed leefbaar inkomen van krijgt en ruimte om met deze onzekerheden om te kunnen gaan. Certificaten hebben niet het gewenste effect gehad. Brandsma Koffie gelooft met koffie IJzersterk in het bestaansrecht van de boer. Maar ook het promoten van de principes van circulaire economie en duurzaamheid.

Wij werken in deze keten samen met: This Side Up. Deze organisatie helpt boeren met het verkrijgen van een goed inkomen en een beter toekomstperspectief. Ze helpen om de boeren volledig onafhankelijke agro-ondernemers te laten worden. Dit houdt onder meer in dat de boeren hun eigen kwaliteitsexperts van de eigen koffie, ecologen, exporteurs, verhalenvertellers worden en ze een introductie krijgen in de Europese koffiespecialiteitenwereld. This Side Up stapt NAAST de koffieboer, en de boer bepaalt zelf zijn prijs.

Fairtrade is een bekend label wat voor "eerlijk” moet zorgen echter de kosten voor het lidmaatschap en ook de overeengekomen vergoedingen blijken uiteindelijk ten koste te gaan van de leefbaarheid van de boer maar ook het kwaliteitsaspect van de koffie. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat we meer gaan betalen voor slechtere koffie omdat men naar goedkopere manieren zoekt.

Met koffie IJzersterk kies je voor een ‘feel good’ koffie: je doet goed en het smaakt ijzersterk!

Ook benieuwd naar onze andere mogelijkheden? Wij hebben diverse koffieconcepten met voor ieder concept een eigen look & feel, achtergrond en labels.

THIS SIDE UP

THIS SIDE UP is een bedrijf dat groene koffie verhandeld en staat voor: Transparantie, Gelijkwaardigheid en Samenwerking.

Transparantie: in de gehele waardeketen geeft This Side Up, een volledige uitsplitsing van de koffieprijs tot aan de betaling aan de boer. Het belangrijkste is dat ze uiteindelijk ca. 30 en vaak ongeveer 100% meer dan de markt aan de boeren betalen.

Gelijkwaardigheid: meer dan ooit kunnen ze rechtstreeks met koffietelers een open dialoog voeren en elkaars behoeften begrijpen. Ze overleggen met de partnertelers over ontwikkeling en helpen hen deze doelen te bereiken en onafhankelijk te worden.

Samenwerking: This Side Up is in feite een informele netwerkorganisatie verspreid over de hele waardeketen, verenigd met het gemeenschappelijke doel om kennis te delen en elkaars wereld te begrijpen. Samen met telers, exporteurs, branders, barista's en koffieliefhebbers creëren ze synergieëen die de kwaliteit van o.a. Koffie IJzersterk handhaaft. Deze manier van werken zorgt voor de meest gelijkwaardige, lonende en duurzame ontwikkeling voor boeren en hun omgeving.

THIS SIDE UP steunt ook diverse projecten op het gebied van duurzaamheid en ontwikkeling. Ze bouwen water- en energiezuinige verwerkingsstations. Ook delen ze in Congo koffieplanten uit, zodat jongeren deze kunnen gaan verbouwen en hiermee een bestaansrecht kunnen opbouwen. In dit gebied weerhoudt het deze jongeren daarmee ook om niet bij een bende aan te sluiten.

KWALITEIT:

SPECIALTY coffee: slechts een klein deel van de totale koffieproductie wereldwijd wordt gekenmerkt als speciality koffie. Het internationale Q-grader systeem verzorgt de metingen voor een wereldwijd kwaliteitsbeoordelingssysteem. De gecupte koffie wordt door een erkende koffie connaisseur beoordeeld en kan een puntenaantal van maximaal 100 behalen. IJzersterk is beoordeeld met >80 cupping punten en mag zich daarom speciality koffie noemen.

IJzersterk wordt gebrand in een kleine ambachtelijke branderij. De bonen worden in kleine batches geroosterd en pas NA het roosteren geblend. Hierdoor krijgt iedere boon de ultieme behandeling voor die ijzersterke smaak.

De Espresso Blend

  • Een blend van Brazil, Congo en Indonesia
  • Een vol, kruidig smaakprofiel, met hinten van chocolade en noten
  • Geschikt voor espresso en melkkoffies

De Lungo Blend

  • Een blend van Brazil, Congo Indonesia in andere verhouding dan de espresso variant
  • Zoet van smaak met nuances van vanille, chocolade en caramel
  • Door de iets mildere smaak ten opzichte van de espresso erg geschikt voor lungo’s

SMAAK: DE AFKOMST

Brazil, coöperatie Capricornio, origin Paraná en São Paolo:

Bonen van een Braziliaans coöperatie: 3 vrienden blazen nieuw leven in een verwaarloosd koffiegebied in Paraná en São Paolo. Hun harde werk werpt zijn vruchten af:“Capricornio-land” is de nieuwste specialty coffee hotspot van Brazilië aan het worden.

Congo, coöperatie Ngula, origin Idjwi:

Dit is een toevluchtsoord voor rebellen, de hotspot van een smokkelaar, een vulkanische gevarenzone of de nieuwste ontdekking van koffiespecialiteiten in de Kivuregio. Men probeert veel jongeren te laten werken op deze koffieplantage en zo te voorkomen dat ze lid worden van een bende.

Indonesia, coöperatie Rende Nao, origin Flores:

Begin 20e eeuw kreeg een groot deel van de koffieplanten in Indonesië te maken met bladroest. Een schadelijke schimmelziekte die niet seizoensgebonden is en dus elk moment kan toeslaan. Deze specifieke Robusta die onder specialty normen wordt geteeld, zorgt nu voor stabiele oogsten. Het zorgt ook voor een hogere waardering voor de boer die hiermee een hoger inkomen en bestaansrecht creëert.

FEEL GOOD: KOFFIE IJZERSTERK: SMAAKT GOED, DOET GOED

Wij doneren € 0,25 PER VERKOCHTE KILO koffie IJzersterk aan coffee kids:

Coffee Kids is een stichting welke zorgt voor het verbeteren van de levenskwaliteit van koffieboeren. Op dit moment zijn 200.000 families van koffieboeren in meer dan 400 gemeenschappen aangesloten, een genereuze basis van supporters van binnen en buiten de koffie-industrie die de boeren in staat stellen hun leven en levensonderhoud ZELF te verbeteren.

MEER INFORMATIE OF ZELF DONEREN

Wilt u meer informatie over IJZERSTERK in uw zaak? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0515-572561 of per via mail via verkoop@brandsmakoffie.nl

Volg IJzersterk op Instagram

Koffie IJzersterk proeven? Bekijk hier de mogelijkheden.